Sprzedam polską cytrynę z Droginii
- Oferta od Osoby prywatnej
- Lokalizacja Droginia
Pigwowiec Japoński- Nasza Polska Cytryna o 1001 zastosowań prosto z Drogini
SPRZEDAŻ PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO·PIĄTEK,
Pigwowiec Japoński to nie Pigwa!!! Pigwowiec ma dużo mocniejszy aromat, smak i właściwości zdrowotne...
Pigwowiec 7 razy lepszy od cytryny....
Niesamowity produkt na:
- soki
-syropy
- nalewki
- konfitury
- dodatki do ciast
- i wiele wiele innych
W sprzedaży punktowej w Drogini na terenie Gospodarstwa Pani Władysławy Miksa Tel 721858125
Zamów już dziś swoją porcje witamin na jesienne i zimowe wieczory....
Owoce pochodzą z ekologicznej uprawy gospodarstwa rolnego
Co wyróżnia nasze owoce:
- Niesamowity aromat
- Bogactwo smaku
- Dojrzałość owoców - Rosną z dala od zanieczyszczeń i oprysków
Zamówienia wysyłkowe powyżej 5 kg prosimy składać pod adresem: wykonanie@gmail.com
Koszt już od 10 zł za kilogram
Krótko o składzie owoców:
Zawierają:witaminy: B1, B2, C (49-75mg/100g soku), PP i prowitaminę A, kwas jabłkowy, cytrynowy, potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, taniny, fruktozę. - antyoksydanty, owoce pigwowca wyróżniają się spośród innych owoców bardzo dużą zawartością pektyn.
W 100g owoców jest 1,5-5 g pektyn. błonnik pokarmowy, nasiona zawierają natomiast amigdalinę i śluzy.
Wartość energetyczna 100 g owoców to ok. 38 KKL
Właściwości prozdrowotne:
wzmacnia apetyt, metabolizm, przeciwdziała nudnościom, biegunce i dobrze działa na zaburzenia przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, działa leczniczo przy przeziębieniach z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych, ma właściwości regenerujące wątrobę, pigwowiec zawiera bardzo duże ilości naturalnych pektyn. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, obecność witaminy C oraz fenoli warunkuje wysoką aktywność antyoksydacyjną soku z pigwowca, sok z pigwowca wspomaga przeciwdziałanie cukrzycy, co może być związane z jego działaniem hipoglikemicznym, wpływem na metabolizm tłuszczów oraz zdolnością do wymiatania wolnych rodników, ma działanie uspokajające i redukujące stres,
ma działanie pokrzepiające, antyseptyczne i moczopędne,
zewnętrznie stosowany jest przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
napar z nasion można z powodzeniem stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, a także do nasączania okładów przeznaczonych do stosowania na suche rany. Ponadto bywa używany do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej,
sok z pigwowca stosowany jest w okładach trudno gojących się owrzodzeń, ma właściwości antybakteryjne.
szczególnie zalecany przy niedokrwistości
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to nie pigwa (Cydonia oblonga)! Nazwa podobna, nieprawdaż?
Krzew pigwowca japońskiego bardzo często mylony jest z drzewem pigwy.
Drzewo i owoce PIGWY
Pigwowiec to roślina, która kiedyś nasadzana była jako krzew ozdobny ze względu na to, że kwitnie bardzo obficie na wiosnę, a czasami również jesienią. Uprawia się go stosunkowo prosto. Nie wymaga zbyt dużej ilości zabiegów pielęgnacyjnych. Nie sposób również zapomnieć o owocach, które są niespotykanie kwaśne, a pomimo tego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce pigwowca zawierają ogromne ilości witaminy C, którą określa się nawet jako 7 razy większą niż w cytrynie. TAK! To nie żart!
Roślina ta należy do tak zwanych gatunków zapomnianych, które powoli wracają do łask.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wiele smacznych wieczorów przy szklaneczce pigwówki, lub soku, a nawet pestkówki
w przypadku braku odzewu proszę o kontakt sms w tresci pigwowiec- odzwonie w wolnej chwili